• Manşet

    El dokuması ipekler kök boya ile boyandı

    İstanbul’dan gelen doğal boya ustası Kadir Usta ile Hızırşah’ta ipek çileleri boyandı. Böceği yetiştir, tezgahta doku, evet her şey harika! Ama hala bir eksik vardı Yaşar’ın içini kemiren. En sonunda bu sene bu hayaller de gerçekleşti. Geleneksel yöntemler kullanılarak kök boyamalar yapıldı. Kazanlarda sular kaynatıldı, kilo kilo ipek ipliklerimiz rengarenk oldu. Tabii bunlar yapılırken kızımız Doğa da bu işten çok keyif aldı. Ellerini boyalara sokup çıkarıp, oldukça eğlendi. İşte boyama sürecinden bir kaç kare… Boyamaları merak edenler için yeni ürünleri en kısa sürede cariasilk.com adlı internet sitemizde bulabilirsiniz.

    El dokuması ipekler kök boya ile boyandı için yorumlar kapalı
  • Genel

    Mekanım Datça olsun

    Sessiz, sakin ve bir o kadar da doğal bir yer arıyorsanız eski bir Karya yerleşimi olan Datça geçmişten günümüze kadar koruduğu doğal güzelliği ile sizleri bekliyor… Son yıllarını burada geçiren ünlü şair Can Yücel’in de dediği gibi mekanınız Datça olsun… Geçen ay Karadeniz’in bir başka yüzü olan Batum’dan sonra bu ay da Ege ve Akdeniz’i ayıran Datça’ya sizi misafir ediyoruz. Misafir ediyoruz dediğim bu yazıyı Datça’da kaleme aldığım için. Büyük ihtimalle Bodrum’un adını duydunuz, keza Marmaris’i de ama Datça’nın adını duyduğunuzu pek sanmıyorum ya da yerini bildiğinizi. Ülkemizde hemen hemen herkes Bodrum ve Marmaris’i bilir ama genellikle Datça’yı bilmez. Bu iki önemli turizm merkezi arasında yer alan ve Akdeniz ile…

    Mekanım Datça olsun için yorumlar kapalı
  • Wilkonun Karavanı - Datça
    Genel

    Yaşar Aydoğan, Wilko’ya konuk oluyor

    Datça’da ipek böcekçiliğini yeniden yeşertmeye çabalayan Yaşar Aydoğan bu kez de İz TV’de yayınlanan Wilko’nun Karavanı adlı sevilen belgesel programına konuk oluyor. 2008 yılında yolu Datça’ya düşen Wilco, İz TV’de yayınlanan Wilko’nun Karavanı adlı belgeselinin 81 ve 82. bölümleri Datça’ya ayırmıştı. 81. bölümde Can Yücel’i konu alan belgeselin 82. bölümünde ise Mehmet Ali Ağa Konağı yanında Gebe Kumu, Nihat Akkaraca, Eski Datça ve ipek böcekçiliği konusunda faaliyetlerini sürdüren Yaşar Aydoğan konuk olmuştu. Ve 2014 yılına gelindiğinde doğan Caria Silk markasının başlangıcında yapılan bu çalışmada, Yaşar Aydoğan hayalini Wilko ve izleyicilerle paylaşıyor. İşte Datça ve ipek dokumacılığı…

    Yaşar Aydoğan, Wilko’ya konuk oluyor için yorumlar kapalı
  • Manşet

    Cennetten gelen bir armağan

    Çinliler’in cennetten gelen bir armağan olarak kabul ettikleri ipek böceği uzun yıllar Çin’de üretildi ve özellikle Avrupa’dan aldığı yoğun istek sayesinde dünyanın ilk uluslararası ticari ürünlerinden biri olarak ünlü ipek yoluna da adını verdi. Uluslar arası ticaretin en eski ürünlerinde biri olan ipek ve ipek böcekçiliği dünyaya Çin’den yayılmıştır. Dut ağaçlarında yaşayan ipek böcekleri Çin’in yerel hayvan türlerinden biridir. Bir söylenceye göre İÖ 2098 yılında imparator Huang Di (“Sarı İmparator”) döneminde, onun 14 yaşındaki gelini Prenses Hsi-Ling Shi, dut ağacı yaprakları arasında ipek böceğinden oluşan kozalarda dokumaya elverişli ince ipek liflerini keşfetmiş ve kozaları sıcak suya batırıp çektiği ipekle kendisine bir elbise yapmış[1]. Daha sonra bu keşif tüm Çin’e yayılmış.…

  • Genel

    Böcekten gömleğe: İpeğin Datça’daki büyüsü

    Yaz sezonu başlarken Datça’daydım. 90 lı yıllarda, Muğla’da öğrenciyken, Datça’ya birkaç kez gelmiştim fakat bu gelişim en güzeliydi ve çok sayıda güzel insanı tanıma fırsatı yakaladım. Özellikle eski Datça’nın atmosferi çok güzel. Ben ve arkadaşlarım taş evleri ve bahçelerini çok sevdik. Eski Datça bölgesinde ilk tanıştığımız insan ise, antik Cafe&Bar’ın güler yüzlü ve bir o kadar da güzel elemanı Naile hanım oldu. Can Yücel sokağının hemen başında bulunan Antik cafe, ağaçlar içerisinde kurulmuş çok şirin ve insanı kendisine çeken bir mekan. İpek ürünlerin sergilendiği Datça Sanat isimli mekanın hemen arkasındaki Antik Kafe, ağaçlar arasına gizlenmiş bir güzellik. Eski datça’yı gezerken dinlenmek için çok ideal bir mekan oluşturulmuş.mekan Etrafı dolaştıktan sonra…

  • Genel

    Mavi bir serinlik Datça

    Datça; dağla denizi, Akdeniz’le Ege’yi birbirine kavuşturmuş, maviye dokunup yeşile boyanmış, sanki yeryüzündeki her güzellikten bir parça ödünç alıp benliğine katmış. Datça’yı bu denli eşsiz kılan bu mudur acaba… Strabon, “Tanrı yarattığı kulunun uzun ömürlü olmasını isterse, onu Datça Yarımadası’na bırakır” demiş yıllar önce. Acaba bu sözünün bir gün kulaktan kulağa yayılıp Datça’nın her bir yanında ünleneceğini bilse, “Ah keşke biraz daha afilli bir laf etseydim!” diye yakınır mıydı? Yoksa “ne eksik ne de fazla bir laf etmişim, Datça’ya tam da yakışanı dillendirmişim” diye mi düşünürdü? Bana kalırsa, ikincisinin ihtimali bir hayli yüksek; öyle ya, bu söz Datça’ya tam uymuş, özenle dikilmiş bir kıyafet gibi tam üstüne oturmuş. Datçalılar öyle…

  • Genel

    İpekböcekçiliği yeniden Datça ekonomisine kazandırılıyor

    Datça’da yöresel tarım ürünlerine sahip çıkarak, daha çok gelir getiren tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılmasına yönelik bir çalışma başlatan Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bu konuda önemli bir adım daha attı. Müdürlük, geçmiş yıllarda Datça kültüründe önemli bir yeri olan ipekböcekçiliğini yeniden ekonomiye kazandırma amacıyla bir çalışma başlattı. Datça’daki dut ağacı sayısını artırarak işe başlayan Müdürlük, çalışmalar kapsamında yaptığı yaklaşık 2 bin adet ücretsiz dut fidanı dağıtımıyla üretimi yaygınlaştırmaya çalışıyor.   ‘DUT AĞACI SAYISINI ARTTIRACAĞIZ’ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Durmaz yaptığı açıklamada, ipeğin, Datça’nın günlüğünde yeniden yer alması ve ekonomik girdi sağlaması amacıyla çalışmalara başladıklarını bildirdi. İlçedeki dut ağacı sayısının azlığına dikkat çeken Durmaz “İlçemizde 80’li yılların başında unutulmaya…

  • Manşet

    Renkli Kozanın Dönüşü

    Datça’da çoktan unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliği geleneği genç gönüllülerin elinde yeniden doğuyor. İşte geleneğe dönüşün başarı öyküsü. Datça’da ipek böcekçiliğinin yeniden canlanmasının ilginç bir öyküsü var. Her şey, İstanbul’da uzun yıllar bankacılık yapan Müberra ve Yaşar Aydoğan çiftinin Datça’ya yerleşmesiyle başlamış. “Buranın havasını, suyunu tüketiyorsak bir faydamız da olmalı” diye düşünüp yöredeki ipek böcekçiliği geleneğini yaşatmaya karar vermişler. Bursa’dan getirdikleri ipek böceklerini dut yapraklarıyla besleyerek kozalardan ipek elde etmişler. Sonra kendi yaptıkları el tezgâhlarında çeşitli giysiler dokumuşlar. Bununla da yetinmeyip bu yıl ilk kez yöreye özgü sarı ve yeşil koza üretmişler. Eski Datça’da asırlar sonra yeniden başlattıkları ipek böcekçiliği zanaatını Hızırşah, Kızlan ve Sındı köyleriyle Reşadiye Mahallesi’ne yaymışlar. Bütün…

  • Genel

    İpekçilik Masaya Yatırıldı

    Türkiye ipekböcekçiliği ve ipekçiliğinin Muğla ve yöresindeki durumunun değerlendirildiği “Türkiye İpekböcekçiliği ve İpekçiliği Milli Komitesi” 2011 yılı 2. yürütme kurulu toplantısı Köyceğiz’de yapıldı. Türkiye İpekböcekçiliği ve İpekçilik Milli Komitesi toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.Yapılan toplantıya; Kaymakam Yücel Gemici, Belediye Başkanı Salih Erbay, Muğla İl Müdürü Ahmet Dallı, , Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın, Koza Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, Koza Birlik Yönetim Kurulu Başkanı V. Ahmet Bülbül, Milli Komite Başkanı Ankara Üniv.Öğrt.Üyesi Prof Dr. Çetin Fıratlı, Uludağ Üniversitesi Öğrt. Üyesi Milli Komite Üyesi Prof.Dr. Ümran Şahan, Muğla Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Hüdai Örnek, TOBB Milli Komite Genel Sekreteri Pervin Özdündar, Bursa Ticaret Borsası…